Over RIHO

Al meer dan 30 jaar toonaangevend

‘RIHO’ is afgeleid van de naam Henk Riethorst, oprichter van RIHO Climate Systems. Opgeleid als meet- en regeltechnicus zag hij begin jaren tachtig van de vorige eeuw mogelijkheden voor het ontwikkelen van een eigen Riethorst-verdeler voor vloerverwarming. Ambachtelijke metaalbewerking, in een eigen industriële vorm, met betrouwbare techniek.

De pioniersjaren.
In 1984 waagde Riethorst de sprong in het diepe en werd hij ondernemer. Riethorst werd ‘Bureau Riethorst’, gevestigd in een oude schuur achter het Zutphense tuinbedrijf van zijn vader. Het eerste verdelerontwerp viel op. Al binnen enkele maanden na de opening meldden de Technische Unie, Rensa en Thermo Noord zich als klant. De productie moest in korte tijd omhoog, hetgeen Riethorst inspireerde zijn buurjongen als eerste medewerker aan te nemen. Destijds een techniekleerling van zestien, nu leidinggevend monteur. Het zegt iets. Eens RIHO, altijd RIHO.

Van verdeler naar installatie.
De opmars van de Riethorst-verdeler in de eerste tien jaar zorgde in de negentiger jaren voor onstuimige groei. Tijdens het eerste lustrum, in 1994, telde het destijds in Lochem gevestigde bedrijf tien medewerkers en produceerde het 1000 verdelers per maand. Het bedrijf had de wind in de rug. Vloerverwarming, voorheen een duur luxeproduct voorbehouden aan de happy few, werd in hoog tempo een gewild massaproduct. Henk Riethorst initieerde nu zelf installaties. Hij veranderde de naam daarom in Riho-Techniek.

Eigen fabricage- en ontwikkelcentrum.
De jaren erna begon Riho-Techniek landelijk te opereren. Het productievolume van de verdelers groeide evenredig, gekatalyseerd door de installatiekwaliteit van Riho’s vakspecialisten en de introductie van nieuwe systemen en producten. Riho-Techniek keeg behoefte aan meer productiecapaciteit en betrok in 2000 het bedrijfspand van metaalbedrijf MEVO in Vorden. Dit fabricage- en ontwikkelcentrum werd uitgerust met de modernste lasrobot, een poedercoatingstraat en een eigen oven. Machinerie die voor een deel nog altijd aan de basis staat van het ambachtelijke vakwerk.

Klimaatpartner voor wonen en werken.
Riho-Techniek houdt het vizier op het ontwerpen en fabriceren van warmte- en koeltechniek die de energiehuishouding verbeteren en vereenvoudigen. Innovaties die ook centraal staan in de bedrijfsvisie van Jurgen Riethorst, die in 2002 in de voetsporen van zijn vader trad. Onder zijn leiding is Riho-Techniek doorgegroeid tot een vooraanstaande top-5 speler op het gebied van advies, ontwerp, fabricage en installatie van klimaatsystemen en -producten. Reden in 2013 de naam te veranderen in RIHO Climate Systems.

RIHO Climate Systems. Sociaal, innovatief en toekomstgericht.
Technologie, markt en klant veranderen snel. ‘Duurzaamheid’ is vanzelfsprekend, net als maatschappelijk verantwoord ondernemersgedrag. RIHO Climate Systems maakt verschil, nu en morgen. Met technische opleidingen voor jongeren, maar tevens met innovatieve klimaatsystemen –en producten die het woon- en werkklimaat van mensen verbeteren. Zuinige all-in oplossingen als RIHOCELL en de Constant Flow Verdeler. Het bewijs dat veranderen winst oplevert. Goed voor iedereen.