Gelderland als de groenste provincie van Nederland

RIHO Climate Systems ondersteunt vergroening met overtuiging

In Gelderland gebeurt iets moois. Wiek II, Groen Gas Gelderland en het Energieloket Midden Nederland, het zijn allemaal initiatieven die het realiseren van klimaatdoelen uit het Gelders Energieakkoord dichterbij brengen. Burgers, gemeenten en bedrijven slaan de handen ineen en kiezen samen de route naar een energiezuinige provincie. RIHO Climate Systems draagt een steentje bij.

‘Een hoger energiecomfort realiseren tegen lagere energiekosten’

In het Gelders Energieakkoord wordt bepaald dat de energievoorziening in de provincie in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat betekent nogal wat. Voor burgers, maar zeker voor bedrijven. Gasnetten gaan verdwijnen, het inrichten van hernieuwbare energiesystemen -biomassa, wind en aardwarmte- stelt gemeenten, woningbouworganisaties, projectontwikkelaars en particulieren voor flinke uitdagingen. Want de beoogde aanpassingen aan de energievoorziening van gebouwen en infrastructuur zijn complex en kostbaar.

Toch zijn het veranderingen die nodig zijn om al in 2020 veertien procent van de energie in ons land duurzaam op te wekken. Jurgen Riethorst, directeur van RIHO Climate Systems, hierover: “De Cv-ketel is eindig, we gaan van het gas af. Dat betekent dat je moet nadenken over alternatieve manieren om gebouwen en woningen te verwarmen en te koelen. Met energie uit vergisting van biomassa, zonne-energie en wind, maar ook door je verwarmings- en koeltechnologie verder te verduurzamen bereik je die winst. Daar spelen wij met onze klimaatsystemen een rol.”

Gelderland vooruit

Gelderland heeft in Nederland al enige jaren een koppositie als het gaat om het ontwikkelen van energiecoöperaties waarbij gemeenten en bedrijven en burgers samen investeren in hernieuwbare energiebronnen. Deze vaak lokale initiatieven leveren een mooie bijdrage aan de transitie naar een duurzame samenleving, net als de innovatieve klimaatsystemen van RIHO Climate Systems, die overal in Gelders bouwprojecten opduiken.

Riethorst: “We zijn in heel Nederland betrokken bij innovatieve bouwprojecten die op het gebied van verwarmen en koelen verduurzamen tot doel hebben. Een doordachte inrichting van warmte- en koeltechniek is dan essentieel. Het verbetert energiecomfort tegen veel lagere energiekosten. Zo dragen we actief bij aan het energiezuiniger of zelfs klimaatpositief maken van bestaande gebouwen en woningen.”

Nieuwe Constant Flow verdeler

De Crystal Climate Floor is een mooi voorbeeld van de visie van RIHO Climate Systems: een vloerverwarmingssysteem dat handig gebruik maakt van temperatuurwisselingen in fasemateriaal en geldt als een vooruitstrevend concept. “Deze vloerverwarming volgt je bioritme. Je slaat energie in de vloer op voor het moment dat je deze nodig hebt,” zegt Riethorst, die een moment naar de werkplaats loopt en na een paar minuten terugkeert met een verdeler. “Kijk, dit is vooruitgang: de verbeterde Constant Flow-verdeler. Op dit moment leggen we de laatste hand aan deze nieuwe generatie verdelers. Zeer geschikt voor na-regeling, eenvoudig in te stellen en enorm bedrijfszeker. Perfect in combinatie met een warmtepomp. En dat lijkt de Cv-ketel van de toekomst te worden.”

Gelderland heeft op dit moment diverse bijzondere energie-initiatieven. Wilt u meer weten, neem dan bij een van de onderstaande projecten:

Energieagenda Rijksoverheid

Gelders Energieakkoord

Energieloket Midden Gelderland

Windpark Nijmegen-Betuwe (Wiek II)

Bevorderen duurzame energie thuis (subsidie)

Geplaatst in Nieuws.