Een energiezuinig kantoor-aan-huis

Doel/opdracht

Het zorgvuldig aanleggen van een leidingnetwerk vergt kennis. Reden dat installateur FH Loohuis ons benaderde voor het realiseren van vloerverwarming en -koeling in een nog te construeren kantoor-aan-huis.

Oplossing RIHO CS

RIHO Climate Systems adviseerde AKB-leidingen. Het gebruik van een aluminium kunststof buis vanwege de goede krimp- en zeteigenschappen. De AK-leiding is diffusie- en zuurstofdicht en te gebruiken zonder verdere bescherming van vloer of wand.

Resultaat

Binnen twee dagen was de complete ondervloer van AKB-leidingen voorzien, inclusief het aanbrengen van een toe- en afvoerleiding en verdeelstukken.

1.000 m2 leiding in vijf dagen

Doel/opdracht

Voor het aanleggen van het leidingnetwerk in een serie nieuwbouwwoningen in Doetinchem  daagde Installatiebedrijf Wassink ons uit 1.000 m2 PE-Xc-leidingen in slechts vijf dagen te leggen. RIHO Climate Systems nam deze uitdaging vol vertrouwen aan.

Oplossing RIHO CS

RIHO Climate Systems beschikt sinds 2013 over een uniek, geautomatiseerd legsysteem dat op de bouwplaats wordt ingezet: de Mini Freezer. Dit karretje freest en legt de leiding. De innovatieve oplossing is in eigen beheer ontwikkeld en verkort de legtijd gemiddeld met ruim 50%.

Resultaat

Dankzij de inzet van de geautomatiseerde leidinglegger werd het complete leidingnetwerk, in een bedrijfshal van 1.500 m2, in slechts 1 dag opgeleverd. Dit is een tijdswinst van 75% ten opzichte van de traditionele freeswijze.

Prima rendement met PE-Xa

Doel/opdracht

Dankzij een gerichte investering in de verwarmingsinstallatie kon het Bouwfonds uit Heerlen een zeer aanzienlijke rendementsverbetering bereiken. RIHO Climate Systems werd uitgenodigd het leidingstelsel en de installaties te verzorgen. Opdracht: leg de leiding direct in de vloer.

Oplossing RIHO CS

RIHO Climate Systems koos het kunststof leidingsysteem PE-Xa, een systeem dat vanwege de mantelbuis ook geschikt is om met oude slangen een nieuwe in de mantel te trekken. Voor de radiatoren werden speciale koppelstukken geplaatst. De leidingen kunnen om deze redenen naast elkaar uit de vloer steken.

Resultaat 

Het leidingnetwerk, ten behoeve van 100 radiatoren, werd in vijf dagen van PE-Xa-leidingen voorzien. Alle leidingen werden per verdieping aangesloten op een verdeelstuk. Dit verkleinde de kans op lekkage verder en garandeerde voldoende stroomvermogen.

Stadsverwarming Constant Flow voor bedrijven en instellingen

Doel/opdracht

In 2012 opende het gerenoveerde Brouwhuis van Grolsch in Enschede. Het nieuwe brouwhuis is een markant gebouw met appartementen en commerciële bedrijfsruimten. Duurzaam gereconstrueerd, met het oude industriële skelet als bouwbasis en een duurzaam energiebeheer als opdracht. RIHO Climate Systems verzorgde het klimaatbeheer in het stadsmonument. Voor UNICA, een vaste installatiepartner.

Oplossing RIHO CS

Het voormalige brouwhuis werd aangesloten op stadsverwarming. RIHO Climate Systems adviseerde daarom het gebruik van de Stadsverwarming Constant Flow-verdeler. Dit product garandeerde eindgebruikers dat de vloerverwarmingsinstallatie in alle ruimten volledig in balans bleef.

Resultaat

Dankzij de inspanning van RIHO Climate Systems is de temperatuurregeling van de vloerverwarming stabiel, gaat verwarmen en koelen snel en wordt energie bespaard. Het voormalige brouwhuis heeft voor de gemeente inmiddels een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaam renoveren. De omgeving ontwikkelt zich tot een dynamisch woon-winkelgebied.

Woningbouwvereniging Ariëns Zorgpalet helpen aan Energielabel A

Doel/opdracht

Woningbouwverenigingen als Ariëns Zorgpalet zoeken naar kostenefficiënte manieren het energieverbuik van hun bestaande woningcontingent te verlagen. RIHO Climate Systems en installatiepartners als installateur Klein Poelhuis ondersteunen hen. Modern warmtebeheer met Constant Flow Eco-verdelers maakt energiebesparingen tot 95% mogelijk. Bij aanschaf iets duurder dan standaard verdelers, maar met een korte terugverdientijd: al vanaf anderhalf jaar.

Oplossing RIHO CS

Woningbouwverenigingen als Ariëns Zorgpalet worden meer en meer afgerekend op resultaten. RIHO Climate Systems en haar installatiepartners begrijpen dat. Daarom werken we bij renovatie- en isolatieprojecten bewust samen in integrale installatieteams. Duurzame ontwerpoplossingen beginnen op de tekentafel. Zo komen we altijd samen met de klant, aannemer en installateur tot de keuze voor de Constant Flow Eco-verdeler. Een kleine schakel in het gehele warmtebeheer, maar wel een die actief bijdraagt aan het verkrijgen van een constante temperatuurbalans en energiebesparing. Het resultaat dat u zoekt.

Resultaat

De Constant Flow Eco-verdeler is een klimaatkampioen. Maar samen met de Comfortiser levert de Constant Flow Eco-verdeler helemala ongekende prestaties. In een testopstelling bij een lokaal woningbedrijf (vijf woningen) werd per huisnummer gemiddeld 155 euro per jaar bespaard. Het energieverbruik nam drastisch af, mede door het constant debiet over de groepen: een unieke eigenschap van de Constant Flow Eco-verdeler.

Een zuinig energiesysteem voor zelfbouwkavels

Doel/opdracht

Zelfbouwkavels zijn populair. RIHO Climate Systems ondersteunt zelfbouwers bij het energiezuinig inrichten van hun warmtebeheer en koeling: van ontwerp tot uitvoering. In Almere waren we de klimaatpartner bij de bouw van een energiezuinige villa. Doel: met een geïntegreerd klimaatsysteem overal een vaste temperatuurbalans realiseren.

Oplossing RIHO CS

Gekozen werd voor een moderne oplossing: warmte-/koude opslag, met vloerverwarming als basis en passieve wand- en plafondkoeling op de etages. Omdat de architect naregeling van het verwarmingssysteem wilde voorkomen werd gekozen voor het inzetten VK Constant Flow-verdelers.

Resultaat 

De VK Constant Flow-verdelers werden in slechts enkele dagen gemonteerd in een speciale kelderruimte en getest. De volumestroom werd ingesteld op de berekende debieten. Dit betekende in deze villa een rendementsverbetering ten opzichte van standaard VK Verdelers. De energiebesparing na het eerste jaar was fors.

Radiografische temperatuurbalans in Helmond

Doel/opdracht

Op initiatief van een woningbouwvereniging vernieuwde RIHO Climate Systems in 2013 een regelsysteem in een groep appartementen in Helmond. Doel: comfortklachten bij bewoners wegnemen en met een systeemupdate zorgen voor een verbeterd klimaatbeheer van de bestaande vloerverwarming/-koeling.

Oplossing RIHO CS

Om het energiebeheer in de appartementen te verbeteren werd gekozen voor een radiografische (draadloze) oplossing van RIHO Climate Systems. In elk appartement werden enkelvoudige ruimtethermostaten en regelaars geïnstalleerd.

Resultaat

Met behulp van het RIHO Climate System werden thermostaten en regelaars aan een centrale bediening gekoppeld. Met deze unit zijn tijdsinstellingen per zone mogelijk, maar kan tevens afwezigheid (vakantie), een nachtverlaging of vorstbeveiliging worden ingeschakeld. De bedieningsunit laat de gebruiker eenvoudig schakelen tussen verwarmen en koelen.

Modern kantoor, comfortabel design

Doel/opdracht

Doorlopend het energieverbruik meten, alarmsystemen koppelen, in zes zones de temperatuurbalans verbeteren en zo een comfort zone creëren. Dat waren de functionele eisen ten aanzien van klimaatmanagement in een nieuw bedrijfspand.

Oplossing RIHO CS

RIHO Climate Systems adviseerde een multifunctionele, draadloze oplossing. Hierin had het centrale sturingsdeel een capaciteit voor zes definieerbare zones, was een GSM modem ingebouwd, werden in de zones ruimtethermostaten bevestigd en werden in elke zone heat-cool-contacten en venstercontacten gemonteerd.

Resultaat

Het draadloze systeem van RIHO Climate Systems werd gekoppeld aan een eigen domoticasysteem. Hierdoor ontstond een flexibel te hanteren en bedrijfsbreed toegankelijk regelsysteem voor het complete warmte- en koude beheer in de zes zones, maar werd tevens het alarmsysteem geïntegreerd. Universeel inzetbaar en eenvoudig in gebruik.

Klimaatbalans onder de knop

Doel/opdracht

Samen met één van onze installatiepartners ontwikkelde RIHO Climate Systems een op maat gemaakt bedraad bedieningssysteem voor een gerenoveerde stadswoning. Specifieke eisen? Centrale sturing, klok, nachtverlaging, sturende koeling en een instelbaar weekprogramma.

Oplossing RIHO CS

RIHO Climate Systems adviseerde gebruik van het regelsysteem H (CSD) 230 V dat een centraal bedieningspaneel heeft voor vier zend-ontvangstmodules en 24 thermostaten. Dit systeem heeft bovendien zes definieerbare zones en een afwezigheidsknop, welke sluipverbruik tegengaat.

Resultaat

Twee maanden na de montage bleek de temperatuurbalans in de gehele woning sterk verbeterd. Door verbeterd inzicht in piekbelasting werd verlichting en verwarming effectiever ingeregeld. Een automatische tijdschakelaar activeerde wasmachine, vaatwasser of droger tijdens daluren ’s nachts. Dit leverde een aanzienlijke energiebesparing.

De winst van een goed energierapport

Doel/opdracht

In opdracht van een grote aannemer werd RIHO Climate Systems gevraagd een advies uit te brengen voor het verbeteren van het energierendement van een nieuw te bouwen kantoorpand te Eindhoven. Warmte-/koude opwekking stond centraal.

Oplossing RIHO CS

Maximaal rendement hangt samen met een zorgvuldige keuze. Dit kan de energiekosten bij grote gebouwen jaarlijks tienduizenden euro’s verlagen. RIHO Climate Systems bekeek het basisbestek t.a.v. de energievoorziening, vergeleek de uitkomsten met andere grootschalige projecten en rapporteerde bevindingen voor warmte-/koude opwekking in een uitgebreid energierapport.

Resultaat

RIHO Climate Systems concludeerde dat de terugverdientijd van een systeem voor warmte-/koude opwekking ongeveer vier jaar bedroeg. Exact de periode die was berekend tijdens de ontwerpfase door de aannemer. Dit stimuleerde de opdrachtgever het gehanteerde ontwerp toe te passen in een nieuwe kantoorlocatie.