logo


OPERATIE RENOVATIE: OUDBOUW KRIJGT EEN TWEEDE LEVEN

Wonen in klassieke sferen met vloerverwarming anno nu

Oude gebouwen ontwikkelen in de loop der eeuwen een eigen binnenmilieu. De bouwmaterialen en constructies maken het renoveren ervan bovendien een vak apart. RIHO Climate Systems biedt u de klimaatsystemen waarmee u het leefklimaat van deze historische gebouwen duurzaam verbetert. In vloeren, wanden of plafonds. Zo ook bij de ombouw van de (Plein) West Indiëschool in Enschede, een stadsmonument dat mede dankzij onze klimaatsystemen klaar is voor nog eens 200 jaar.

 

De (Plein)West Indiëschool in Enschede werd in 1913 gebouwd als tiende openbare lagere school in de stad, naar een ontwerp van toenmalig stadsarchitect ir. Op ten Noort. Gezamenlijk met de omliggende woningen en het kenmerkende plantsoen vormt de school een bijzonder fraai voorbeeld van de toenmalige stedenbouw.

De afgelopen jaren werd in en om deze oude wijk nieuwbouw gepleegd. Het gebouw, met een monumentale gevel en klokkentoren, was tot 1997 in gebruik als openbare school en verloor hierna zijn functie. 

Schoolverkaveling

Vanaf 2012 stond de school leeg, een doorn in het oog van enkele inwoners. Dankzij hun initiatief en doorzettingsvermogen ging de gemeente Enschede akkoord met een communaal renovatieproject. De nieuwe eigenaren, waaronder de Enschedese architecte Judith Lansink, kocht het pand van de gemeente en “verkavelde” de voormalige school tot vier moderne stadswoningen, met behoud van de monumentale kenmerken. Een atelier is in de maak. 

Best of both worlds

De renovatie van het pand, begeleid door een door bewoners opgerichte stichting CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) West Indiëschool, begon in 2016.

RIHO Climate Systems adviseerde de woningeigenaren en bracht in twee van de woningen het bekende ventilatie-vloerverwarmingssysteem aan. Een andere woning werd voorzien van ons tacker vloerverwarmingssysteem.

Voor twee van de woningen ontwikkelde RIHO Climate Systems op maat gemaakte inblaasroosters voor de vensterbanken: best of both worlds. Het project is in <maand> afgerond. De voormalige school op het Plein West-Indië werd door de stichting cultureel erfgoed Enschede genomineerd voor de Monumentenprijs 2016 van de gemeente Enschede. 

 

Meer weten over renoveren met RIHO Climate Systems? Neem contact op voor een gratis (en grondig) renovatieadvies.