logo


BENG READY MET ‘ENERGIEGEZOND’

Bijna-energieneutraal bouwen is de nieuwe maatstaf

RIHO Climate Systems introduceert ENERGIEGEZOND: een turnkey-bouwoplossing van combinatie Kamphuis/Nijhof installatiegroep OC Autarkis en RIHO Climate Systems voor het realiseren van energiezuinige en leefbare BENG Ready-woningen*. Apeldoorn heeft de primeur.

 

De afgelopen decennia werd de installatiemarkt geregeerd door de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC), een norm die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Met ENERGIEGEZOND biedt RIHO Climate Systems de bouwsector een all-electric bouwconcept dat gebruik maakt van de bouwkundige bouwmassa, architectonische vrijheid garandeert en zorgt dat de energieprestatie en leefbaarheid in bestaande en nieuwe woningen verbetert. ENERGIEGEZOND bouwen spaart het milieu, waarborgt een gezond en behaaglijk binnenklimaat en is vriendelijk voor de portemonnee.

Een gezonder binnenklimaat creëren

De introductie van ENERGIEGEZOND komt op het moment dat er in de bouwsector discussie is over de ideale duurzame bouwmethode en verwarmingstechniek. En dat is niet zonder reden. In ‘traditionele’ nieuwbouw, waar EPC-0 als duurzaamheidsnorm wordt gehanteerd, is de afgelopen jaren niet zelden sprake van over-isolatie voor het terugdringen van de warmtevraag. Soms ontstaat hierdoor een “thermoskan-effect” in de woning: het is er altijd (te) warm. Hierdoor ontstaan gezondheidsklachten die soms worden geduid met de term ‘sick building syndrome’: irritatie van de slijmvliezen van de ogen, neus en luchtwegen, maar ook vermoeidheid en hoofdpijn. 

BENG Ready in Apeldoorn

Dat het anders kan, bewijst het eerste ENERGIEGEZOND-project van Nederland: in de wijk in Apeldoorn verrijzen vijf nieuwbouwwoningen volgens de ENERGIEGEZOND-bouwprincipes.

In dit project ligt de nadruk vanaf het bestek op het realiseren van een leefbaar binnenklimaat. Om dat te bereiken, wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige bouwmaterialen en bouwmethoden, warmte-opwekking met aardwarmte en/of PV-cellen en verhoogde warmteaccumulatie met een Crystal Climate Floor-vloerverwarming die phase changing material bevat.

De binnentemperatuur is dankzij mechanische luchtafzuiging en natuurlijke luchttoevoer altijd in perfecte balans. Leefbaarheid. Met dezelfde energieprestatie als bij EPC-0-woningen, maar dan 100% energiegezond.  

 

*EPC wordt BENG

Per 1 januari 2021 wordt de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) bij nieuwbouw vervangen door een nieuwe installatiestandaard: het Bijna EnergieNeutraal Gebouw (BENG). Deze normering stelt nieuwe eisen aan de maximale energiebehoefte (kWh/m2/jaar), het maximale, primair fossiele energiegebruik (kWh/m2/jaar) en schrijft een minimaal aandeel hernieuwbaar op te wekken energie (%) voor.

Meer weten? Bezoek onze website ENERGIEGEZOND BOUWEN?

U kunt ons ook bezoeken tijdens de Energiebeurs op 10, 11 of 12 oktober in Den Bosch.

U vindt ons op stand 04.C013. Voor kaarten, klik hier.