logo

Achter de schermen bij 'De Haartse Hoeve'

Achter de schermen bij ‘De Haartse Hoeve’

Energiezuinig bouwen en ‘comfort’ zijn in de zorg leidmotief. Zo ook bij ‘De Haartse Hoeve’, een kleinschalig nieuwbouwproject in Beugen dat in 2014 officieel werd geopend.  

‘De Haartse Hoeve’ is een samenwerkingsverband tussen Zorgcentra Pantein, Zorggroep Dichterbij uit Nijmegen en de familie Schimmel uit Beugen. Op het terrein van ‘De Haartse Hoeve’ (3.400 m2) in Beugen zijn vier geschakelde groepswoningen en een gebouw voor dagbesteding gerealiseerd. Vlakbij het natuurgebied De Vilt. Hier wonen 24 cliënten van Zorgcentra Pantein en Dichterbij. 

De nieuwbouw werd in maart 2014 officieel geopend. De gebouwen, ontworpen door Bulkens Architectenbureau Molenhoek en gebouwd door bouwonderneming Hendriks Coppelmans, herbergen gemeenschappelijke ruimten, een slaapwachtruimte en dagbestedingsruimten voor mensen met verstandelijke of lichamelijke beperkingen.

Trias Advies & Energiemanagement zorgde voor ontwerp, bestek en uitvoeringsbegeleiding van het energiesysteem. RIHO Climate Systems was samen met installateur Gebroeders Janssen actief als uitvoerder en richtte de gebouwen in met een ventilatie-vloerverwarmingssysteem.

Bijzonder kenmerk van het beheer van dit moderne verwarmingssysteem is, dat de verwarmingsinstallatie op afstand door Trias wordt beheerd. Deze efficiencyslag werd bereikt met behulp van domotica –een oplossing die in de intramurale zorgmarkt snel aan populariteit wint.

Kern bij het gebouwontwerp was het realiseren van een prettige woonomgeving, met ‘natuur’ en ‘buitenleven’ als kernpijlers. De kleinschalige opzet van de woonzorgboerderij maakt het mogelijk om in een huiselijke omgeving aandacht te geven aan de behoeften van iedere cliënt. Een jaar na oplevering blijkt de waardering voor het nieuwe energiesysteem hoog.  

Naast de klimaatvloer van RIHO Climate Systems is het pand voorzien van installaties voor luchtbehandeling en een warmtepompinstallatie. Deze inspanningen zorgen samen voor een energiezuinig en duurzaam gebouw dat klaar is voor de toekomst. De winst? Lagere verbruikscijfers, hoger bedieningsgemak en meer comfort. Bewonersklachten over ‘trek’ en een gebrek aan frisse lucht behoren dankzij de geïntegreerde oplossing tot het verleden.